The Great Escape Zwolle begon in 2014 als een hobby. Bedenkers Laurens van Laar en Johan Post hadden tijdens een trip naar Boedapest kennis gemaakt met het fenomeen Escape Room. Begin 2014 was het nog totaal onbekend in Nederland. Het was dus ook een sprong in het diepe toen Laurens en Johan besloten om in Zwolle mensen te gaan opsluiten in de kelder van het oude postsorteercentrum.

Nadat De Wereld Draait Door in november 2014 een item maakte over Escape Rooms, werd het bekend voor het grote publiek en werd eenieders interesse gewekt. “Mede dankzij dwdd zaten we al vanaf het eerste weekend volgeboekt” verteld Johan.

The Prison Cell is een van de drie escape rooms van The Great Escape.
The Prison Cell is een van de drie escape rooms van The Great Escape.

“We hadden enkel een ruimte in de kelder gehuurd en de groep moest buiten wachten tot het exacte ogenblik waarop ze zich via de intercom mochten melden om te beginnen” aldus Laurens van Laar. Het pand was toen ook nog grotendeels niet in gebruik, wat het toch wel extra spannend maakte. Zonder ook maar iemand te zien werd de groep zorgvuldig naar beneden begeleid waar ze in de ‘val’ werden gelokt, en de zware stalen deur achter hun dicht sloeg.

De reacties waren waanzinnig en alle spelers laaiend enthousiast. Enkel hadden de meeste groepen wel één punt van kritiek; je kunt de escape room maar één keer spelen…. Mede om deze reden kwam er al snel een tweede en derde escape room achteraan.

De gezellige bar
De gezellige bar “The Key” welke stoer maar ook heel sfeervol is ingericht.

“We hebben gemerkt dat de meeste groepen een volledig arrangement willen waarbij er ook de mogelijkheid is om bij ons op locatie iets te drinken en eventueel te eten”, verteld Johan. The Great Escape groeit en hierbij komen ook de verwachtingen hoger te liggen. “Toen we de mogelijkheid kregen om op de begane grond onze eigen bar te realiseren, hebben we dit dan ook gelijk gedaan” verteld Laurens, “We we zijn best trots op onze bar “The Key” die we stoer en sfeervol hebben ingericht.”

We waren meteen enthousiast, ik had nooit verwacht dat het zo echt zou aanvoelen
We waren meteen enthousiast, ik had nooit verwacht dat het zo echt zou aanvoelen”

De Virtual Reality Experience is de nieuwste aanwinst van The Great Escape. Johan en Laurens werden door een groep studenten uit Almere benaderd om te kijken naar de mogelijkheden om te gaan samenwerken. “We waren meteen enthousiast, ik had nooit verwacht dat het zo echt zou aanvoelen” verteld Laurens. “Wegens tijdgebrek hebben de studenten zich helaas moeten terugtrekken, maar het zaadje was al geplant bij ons”, vult Johan aan.

“We zijn bij een ander VR entertainment center in Nederland wezen kijken en hebben er vervolgens onze eigen draai aan gegeven. Het gaat om de totaal beleving, gezellig met vrienden of collega’s een avondje uit, daar hoort ook een gezellige ruimte en een drankje bij.”

Op de vraag wat we nog meer kunnen verwachten vertellen de beide ondernemers lachend dat we nog veel meer kunnen verwachten van The Great Escape. “We zijn druk aan het brainstormen over nieuwe escape rooms, maar ook andere concepten op het gebied van vrije tijd sluiten we niet uit!” verteld Laurens enthousiast.