Studenten die een opleiding voor acteur volgen kunnen nu bij The Great Escape stage lopen. Sinds 2014 maakt The Great Escape al als een van de eerste escape rooms van Nederland gebruik van acteurs.

Met de komst van The Experiment in 2016 werd de lat nog hoger gelegd, niet alleen het spel wordt ingeleid, ook in het spel komen acteurs op meerdere plekken terug. Door de komst van acteurs wordt een Escape Room een groot interactief spel met een gedeeltelijk “vast” script voor de essentiële onderdelen van het spel. Voor de beleving van de speler wordt er nog een portie improvisatie toegevoegd door de acteurs.

Het is dan ook niet vreemd dat je de medewerkers/acteurs van The Great Escape zomaar kan herkennen bij het theater, in een reclame, op tv of zelfs in een film. De link naar erkende stageplek voor acteurs is daardoor snel gemaakt!

Jorrit Leistra is sinds enkele maanden werkzaam bij The Great Escape en studeert voor acteur op het Deltion College. Vanaf september zal hij samen met Robby Hoesenie, een klasgenoot, zijn stage lopen bij The Great Escape.

Jorrit Leistra in Caus Belli in schouwburg Odeon
Jorrit Leistra in Caus Belli in schouwburg Odeon

Wat kun je bij een escape room wel leren, wat je op school niet leert?

Je werkt veel directer met het publiek. Op school sta je op het podium en leer je om op te treden voor het publiek. Hier werk je samen met het publiek, er is veel ruimte voor interactie. De interactie met met het publiek is leuk en door met meerdere acteurs samen voor dezelfde groep te werken is het leuk om ook elkaar uit te dagen.

Wat vindt je zo leuk aan het werken in een escape room?

Het verschil in interactie met de groep, elke groep is verschillend en reageert anders. Per rol heb je heel veel mogelijkheden, je kunt per groep anders inspelen op de reacties van de groep en het effect op jezelf en je collega.

Is je werk niet altijd hetzelfde?

Absoluut niet, iedere groep denkt anders over het oplossen van puzzels en reageert anders op de acteurs. Hierdoor krijg je steeds meer ervaring in een rol en kun je jezelf verbeteren, het aanpassen van kleine onderdelen in je rol of tekst maakt soms al een groot verschil.

Moet je veel improviseren?

Absoluut! Uiteraard zijn er vaste stukken in je rol die belangrijk zijn voor het spel, alles wat je daar buiten doet is geïmproviseerd. Geen groep is hetzelfde en dat vraagt altijd een andere aanpak..

Kun je toekomstige acteurs aanbevelen om te werken bij een escape room

Absoluut, je leert veel over de focus en samenwerken. Het moet gelijk goed zijn, je kunt geen takes overdoen. Als er iets gebeurt wat je niet verwacht moet je gelijk schakelen.

Wil jij ook onze fantastische acteurs in actie zien? Reserveer dan nu The Prison Cell of The Experiment via www.thegreatescape.info/reserveren