Apeldoorn, 8 maart 2018. Gespannen staan vijf agenten in uniform buiten te wachten op het terrein van de escape room. “Wat we precies gaan doen weten we niet, dat het om een soort escape room gaat was ons wel verteld” benoemt een van de agenten. Bovendien komt de tv-ploeg van Eenvandaag het ook nog eens filmen voor een item dat op tv moet komen.

Arno Musch, opleidingskundig adviseur van de Politie neemt de agenten mee naar de briefingroom. Na een korte uitleg, het afstemmen van de portofoons verdwijnt Arno uit de briefingroom. Niet veel later krijgen de agenten een oproep; “Team Escape, er is een melding in een drugspand jullie moeten uitrukken naar de sleutelweg” klinkt het via de portofoon.

Aangekomen bij de “Sleutelweg” staat de eerste opdracht voor de agenten te wachten. “Normaal gesproken moeten de agenten in een split-second beslissen. Bijvoorbeeld op welke grond ze wel of niet mogen binnentreden. Hier kan dit alleen als ze het juiste antwoord hebben. Bovendien is er tijd om onderling te overleggen” verteld Musch.

escape room nationale politie eenvandaag

Escape room als leermiddel

Als een politie agent in opleiding is wordt er veel aandacht geschonken aan wets- en rechtskennis. Zodra de agent echter in het werkveld komt wordt er door alle hectiek en urgente zaken minder aandacht aan geschonken. Door de escape room als leermiddel te gebruiken kunnen de agenten hun parate kennis testen en zo nodig bijschaven.

Experimentele fase

De escape room is nu nog in een experimentele fase. Hij is opgezet doormiddel van een samenwerking met hogeschool Windesheim, The Great Escape in Zwolle en de politie. “Zonder de inzet van de studenten en de expertise van The Great Escape was dit project nooit van de grond gekomen” benoemt Musch. Als het experiment succesvol is zal de escape room uitgerold worden voor meer dan 50.000 agenten. Maar voordat het zover is zal hij door ruim 400 agenten worden getest.

The Great Escape doet vaker projecten in samenwerking met bijvoorbeeld Stadkamer en de arbeidspsychologen van Psydos.

Ook benieuwd wat The Great Escape voor uw organisatie kan betekenen? Vul dan het contactformulier in op onze website.