Er was eens, vijf jaar geleden…….


Een donkere escape room in Boedapest. Een weekendje weg naar deze Hongaarse stad liet oprichters Johan en Laurens kennis maken met het hun eerste escape room. Ze werden geïnspireerd om in Nederland The Great Escape op te richten. In mei bestaat The Great Escape vijf jaar, tijd om eens terug te gaan naar het begin!

Laurens van Laar, oprichter van The Great Escape, gaat op trip down memory lane. “In 2014 was ik samen met Johan en onze vrouwen op stedentrip in Boedapest. We keken, zoals elke toerist, op Tripadvisor wat er allemaal te doen was in de stad.” Wat bovenaan de lijst stond, was een escape room: een beleving die nog helemaal niet bekend was in Nederland. “Laat jezelf opsluiten in een ruimte, stond er. We dachten: hé, wat gaaf! Dat hebben we nog nooit gedaan.”

Eenmaal in de escape room, speelden ze het spel zonder maar iemand te zien. “We belden aan, de deur ging open, toen we binnen waren viel de deur in het slot en kon het spel beginnen. We waren zo verbaasd door de mogelijkheden in de escape room! Toen we naar buiten kwamen, zaten we nog met ons hoofd in het spel. We zeiden tegen elkaar: waarom bestaat dit nog niet in Nederland?”

Eenmaal in Nederland begon het tweetal te brainstormen, want die escape room in Nederland, die moest er komen! De naam werd al gelijk vastgesteld: The Great Escape. Tijdens de zoektocht naar een locatie kwamen de oprichters terecht bij de Westerlaan 51, vlak naast het station. Daar stond de kelder al vijftien jaar leeg. “Rond die tijd begon het fenomeen escape room ook in Nederland bekender te worden: Matthijs van Nieuwekerk had het erover in De Wereld Draait Door, bijvoorbeeld. We begonnen in de weekenden met klussen en opknappen aan de Westerlaan, en sindsdien is het heel hard gegaan.”

Inmiddels heeft The Great Escape twee locaties (aan de Westerlaan en de Burgemeester Drijbelsingel), zes spannende escape rooms en een zevende op komst en twee horeca gelegenheden. “We zitten echt op de beleving voor verschillende doelgroepen.” De wens voor de toekomst? “We willen binnen een jaar of vijftien op elk uur in Nederland een Great Escape hebben, waar die beleving centraal staat.”

Dat The Great Escape vijf jaar bestaat, moet natuurlijk gevierd worden. Daarom kun je tijdens de #feestmetmei maand allerlei gave prijzen winnen, zoals een plek in ons testteam voor de nieuwe escape room. Hou onze Facebook en Instagram in de gaten om kans te maken!