Kalender

‘De kop is eraf’, een veel gedane mededeling nu de eerste maand van het jaar er weer op zit. Voor velen is dit hopelijk ook de koudste maand geweest en kunnen we nu op naar de warmere maanden.
Voor degene die houden van de eerste maand van het jaar is er goed nieuws, althans nieuws….deze feiten zijn al meer dan 2000 jaar oud!
Volgens de Romeinse indeling van het jaar, startte we het jaar pas in maart. Dit kunnen we ook terugvinden in de benamingen van de maand bijvoorbeeld oktober en december waar 8 ‘Octa’ en 10 ‘Deca’ in zijn verwerkt. Hiermee startte het jaar op de eerste dag van de lente, die toendertijd nog iets eerder in het jaar begon.
In de achtste eeuw voor Christus werden er nog twee maanden toegevoegd aan de kalender en kwamen we op onze huidige twaalf maanden.
Toen Julius Caesar met de scepter zwaaide is het schrikkeljaar ingevoerd. De aarde heeft 365,25 dagen nodig om rond de zon te draaien. Hierdoor hebben we elk jaar eigenlijk nog een kwart dag over. Een keer in de vier jaar is er een extra dag toegevoegd aan onze kalender en heeft februari 29 dagen.
Voor de liefhebbers van ‘het begin van het jaar’, nog 22 nachtjes slapen en dan starten we met het jaar zoals de Romeinen deze hebben bedacht. Voor diegene die dat nog te lang wachten vindt, over 8 nachtjes start het Chinese Nieuwjaar, voor ieder wat wils!